Tempi-völgye

Az Olimposz és az Ossza hegység között terül el ez majdnem 10 km hosszú szakadékokkal tagolt szoros. Ma itt vezet keresztül az E75-ös út. Már a régi idők óta fontos útvonal vezetett át rajta, hiszen a völgyön át vezető út köti össze Észak Görögországot a Déli országrésszel.

Az ókorban a Persza, Xerkszész uralkodó csapatai itt törtek be Athén felé, később 1941-ben a Német megszálló csapatok ugyanitt hatoltak be, ennek az emlékére van egy emlékmű is. A magas sziklák alatt folyik keresztül a Pineosz folyó, melynek partján zölddel a természet és sok babérfát is találhatunk. A legenda szerint Daphné Apollón szerelme elől ide menekült és babérfává változott. Daphné neve jelentése babér.

Daphné forrása a völgy közepén fekszik. Itt van autóparkoló, kisebb bazárféle. Egy függőhídon átsétálva jutunk át az Agia Paraszkevi barlangkápolnához. Állítólag aki alatt megremeg a híd annak nem tiszta a lelkiismerete, gyakorlatilag megremeg az erős léptek alatt hiszen függőhíd. Itt a fenti kutakból ha vizet merítünk állítólag megfiatalodunk. Aki még nem ivott természetes folyóvízből, itt a megteheti. A híd alatt a hegy gyomrából tör fel egy nagyon tiszta vizű patak.